Het lijkt erop dat de iPad Pro dit jaar zijn grootste opknapbeurt in de geschiedenis gaat krijgen. Dit zijn onze verwachtingen voor Apples nieuwste tablet.

Onze 5 iPad Pro 2018 verwachtingen

De iPad Pro is Apples ‘iPhone X’ van de iPads. Naast het instapmodel dat het bedrijf begin dit jaar vernieuwde met de iPad 2018, is het nu bijna tijd voor het high-end model om opgeknapt te worden. De voorgaande jaren deed Apple dit met relatief kleine verbeteringen, die vooral weinig aan het design veranderde. Als we naar de geruchten kijken, wordt deze trend dit jaar doorbroken.

1. Een nieuw design

De iPad Pro is een stuk duurder dan de iPad 2018 en om die prijs te rechtvaardigen, kijkt de tablet dit jaar goed naar de iPhone X. Apple zou het design van de Pro aanpassen zodat hij in feite op een tabletversie van de X gaat lijken. Dat betekent een voorkantvullend scherm, waardoor de iPad een groter display kan krijgen in een behuizing van hetzelfde formaat. Mocht Apple weer voor een 10,5 inch- en 12,5 inch-model kiezen, dan zou de tablet kleiner uit kunnen vallen.

Het is nog de vraag of Apple ook een notch toevoegt aan de iPad Pro 2018. Deze kleine uitsnede in de bovenkant van het iPhone X-scherm was nodig om de Face ID-camera te verwerken. Omdat de iPad meer ruimte heeft in de schermrand, zouden de sensoren mogelijk ook hierin verwerkt kunnen worden. Dat zou dit de eerste iPad maken met een volledig voorkantvullend scherm.

2. Face ID (en geen homeknop)

Omdat gezichtsherkenning zou worden toegevoegd aan de iPad Pro, zijn ook de dagen van de homeknop op Apples tablet geteld. iOS 12 zou speciaal voor de iPad ook Face ID laten werken als je de tablet gekanteld vasthoudt, iets wat nu nog niet gaat op de iPhone X. Met Face ID scant een camera je gezicht, door duizenden infrarood bolletjes op je gezicht te plaatsen.

In tegenstelling tot veel concurrerende gezichtsscanners, werkt Face ID hierdoor ook probleemloos in het donker. Omdat de camera je gezicht steeds beter leert kennen, maakt het niet uit of je een baard laat groeien of een sjaal om hebt. Bovendien stelt Apple dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

3. Waarschijnlijk geen oled-scherm

Vorig jaar bleek Apple heel wat moeite te hebben om genoeg hoogwaardige oled-schermen te kunnen leveren voor de iPhone X. Nu er dit najaar nog twee oled-iPhones bijkomen, is de kans klein dat Apple ook nog eens twee grotere iPad-displays van dit schermtype kan leveren. Bovendien kost het meer moeite om de grote schermen van de iPad te produceren, wat ook de reden is dat 3D Touch nog niet de overstap naar Apples tablets heeft gemaakt.

Reken er dus maar niet op dat de nieuwe iPad Pro een oled-scherm krijgt, maar wel het uitstekende lcd-display met ProMotion. Deze techniek ververst het beeld een stuk sneller dan oudere iPads, waardoor animaties er soepeler uitzien en de tablet eerder reageert op jouw aanraking.

4. Snelladen via usb-c, maar geen draadloos laden

Hoewel de iPad Pro er op het eerste gezicht uitziet als een grotere iPhone X, is de kans klein dat de tablet draadloos op te laden is. Dat heeft vooral te maken met de nog trage oplaadsnelheid die met draadloos laden gepaard gaat. In plaats daarvan zou Apple kiezen voor snelladen via de Lightning-poort met een usb-c-kabel.

Hier hoort een nieuwe adapter bij, die ook in de doos van de 2018 iPhones te vinden is volgens geruchten. Daarmee kun je de iPad een heel stuk sneller opladen dan nu het geval is, wat bepaald geen overbodige luxe is. Een lege iPad Pro kan nu met gemak uren aan de lader hangen om weer honderd procent te bereiken.

5. Betere specificaties

Bij een nieuwe iPad hoort natuurlijk ook een nieuwe chip. Terwijl de 2018 iPhones uitgerust worden met de A12-chip, zal de iPad Pro 2018 naar verwachting voorzien worden van de A11X-chip, een variant op de processor die we eind vorig jaar in de iPhone 8 en iPhone X zagen. De A11-chip kenmerkt zich door de extra energiezuinige techniek die ervoor zorgt dat de prestaties erop vooruitgaan, maar deze niet meer accucapaciteit vragen.

Door hier verder op voort te bouwen, kan de grotere accu van de iPad Pro straks met een beetje geluk nog langer meegaan. Handig als je de tablet bijvoorbeeld meeneemt naar colleges of werk, en je heel de dag de oplader niet nodig hebt.

Wanneer is de iPad Pro 2018 release?

Het is nog niet duidelijk wanneer Apple de iPad Pro 2018 precies onthult. Verschillende geruchten wijzen op een onthulling tijdens de WWDC-keynote op 4 juni. De tablet zou in dat geval half juni in de winkels liggen. Presenteert Apple de iPad Pro niet op de ontwikkelaarsbeurs, dan zou de tablet tijdens het september-event kunnen worden getoond.

Bron: iPhoned.nl